LETO VERE

Kaj pomeni: Verujem v Boga

In kaj vse to pomeni za nas? Ko rečemo »Verujem v Boga«, zatrdimo kot Abraham: »Vate zaupam, Gospod«, a ne kot nekomu, h kateremu pridem samo v težkih trenutkih ali ki mu namenim le kakšen trenutek v dnevu ali tednu. »Reči ”Verujem v Boga” pomeni nanj postaviti svoje življenje, dopustiti, da njegova Beseda usmerja vsak moj dan, v konkretnih odločitvah, brez strahu, da bi izgubil kaj svojega,«. Abraham, vernik, nas uči vere in kot tujec na zemlji nam pokaže pravo domovino. »Vera nas naredi za romarje na zemlji, postavljene v svet in zgodovino, a na poti proti nebeški domovini. Verovati v Boga nas naredi prinašalce vrednot, ki pogosto ne sovpadajo z modo in trenutnim mnenjem, zahteva, da sprejmemo kriterije in osvojimo vedênja, ki ne pripadajo splošnemu načinu mišljenja. Kristjana ne sme biti strah plavati proti toku, da bi živel lastno vero, se zoperstaviti skušnjavi, da bi se prilagodil,«. V mnogih naših družbah je Bog postal odsoten in na njegovem mestu je mnogo idolov, predvsem avtonomen ‘jaz’. Tudi pomemben in pozitiven znanstveni in tehnični napredek je človeka zavedel v prevaro vsemogočnosti in samozadostnosti; naraščajoči egocentrizem je ustvaril neuravnovešenost v medosebnih odnosih in družbenem obnašanju.

Vera –brez strahu hoditi za Kristusom

Pa vendar želja bo Bogu ni ugasnila in evangeljsko sporočila še naprej odmeva preko besed in dejanj mnogih vernih moških in žensk. Abraham, oče vernikov, je še vedno oče mnogih otrok, ki sprejmejo hojo po njegovih sledeh in se podajo na pot, pokorni božji poklicanosti, s tem, da zaupajo v dobrohotno navzočnost Gospoda in sprejmejo njegov blagoslov, da bi bili blagoslov za vse. »Blagoslovljen svet vere je tisti, h kateremu smo vsi poklicani, da bi hodili brez strahu in sledili Gospoda Jezusa Kristusu. Gre za pot, ki je na trenutke težka, ki pozna tudi preizkušnje in smrt, a ki nas odpira v življenje, preko radikalnega spreminjanja realnosti, ki jo lahko vidijo in v polnosti okušajo samo oči vere.

 

ČETRTEK PRED PEVIM PETKOM

V četrtek lepo vabljeni pol ure pred sveto mašo k molitvi pred Najsvetejše za nove duhovne poklice. Ta dan bom dopoldne obiskal bolnike na domu.

 

PRVI PETEK

Na prvi petek vabljeni k sveti maši ob 8.00 uri.

 

GOSPODOVO DAROVANJE – SVEČNICA

V soboto je praznik Gospodovega darovanja – Svečnica. Sveta maša bo ob 9.00 uri. Pri sveti maši bomo blagoslovili sveče, ki si jih boste lahko odnesli domov.

 

GOD SV. BLAŽA

Prihodnja nedelja je 4. med letom, ta dan je tudi god sv. Blaža, zato bomo pri sv. maši prejeli skupni blagoslov sv. Blaža.

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE

V času od 26. 4 do 29.4. 2013 bomo romali po Češki. V letu vere in ob 1150. letnici prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda na Moravsko. Obiskali bomo Velehrad največje in najpomembnejše božjepotno središče Moravske, od tam sta brata Ciril in Metod širila krščansko oznanilo in uvedla bogoslužje v domačem jeziku; zlato Prago v kateri je pustil sledi tudi naš arhitekt Jože Plečnik za katerega je bil dan predlog, da bi začeli postopek za svetnika; zdraviliško mesto Karlvy Vary; Pelzen; Češke Budjevice in Češky Krumlov, z znamenito pivovarno Budwiser.

Lepo povabljeni na izredno lepo romarsko pot. Čim prej se prijavite. Cena romanja je 288€.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V tednu, ki je pred nami, skrbijo za župnijsko cerkev verniki iz Polžanske vasi in Bobovega.