LETO VERE

Kakšno mesto ima Bog v mojem življenju? Je on Gospod ali sem jaz?

Premagati skušnjavo, da bi Boga podvrgli sebi in svojim interesom ali ga postavili v kot, ter se spreobrniti v pravilnem vrstnem redu, dati Bogu prvo mesto, je pot, ki jo vsak kristjan mora prehoditi vedno znova. Spreobrniti se – povabilo, ki ga bomo v postnem času slišali veliko krat – pomeni slediti Jezusa na način, da je njegov evangelij konkretno vodilo življenja; pomeni pustiti, da nas Bog spremeni, prenehali misliti, da smo mi edini graditelji našega življenja; pomeni priznati, da smo ustvarjena bitja, odvisna od Boga, njegove ljubezni, in da samo tako, da svoje življenju”izgubimo”, ga v njem lahko pridobimo. To zahteva, da svoje izbire opravljamo v luči Božje besede.« Danes ni več mogoče biti kristjan samo zaradi dejstva, da živimo v družbi s krščanskimi koreninami. Tudi kdor se je rodil v krščanski družini in je bi versko vzgojen, mora vsak dan obnoviti izbiro, da je kristjan, to pomeni dati Bogu prvo mesto pred skušnjavami, ki mu jih sekularizirana kultura stalno ponuja, pred kritičnimi sodbami mnogih sodobnikov. (Benedikt XVI.)

 

POSTNI ČAS

Postni čas je spokorni čas. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu. Naše notranje prizadevanje naj bi se na zunaj izražalo v poglobljeni molitvi, postu in dobrih delih. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer poročajo trije evangelisti.

Pomenljiva vidika posta sta okrepitev osebne duhovnosti in povezanosti z Bogom, zato so odpovedi določeni razvadi ali dobrini ter dobra dela sredstva za doseganje tega cilja. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu vsi grehi očiščeni. Postni čas izpostavlja tudi duhovnost krsta kot simbolno spravo med Bogom in človekom.

V postnem času vabljeni in spodbujeni k osebni in družinski molitvi, ter k obisku svete maše v nedeljo in med tednom, molitvi križevega pota v nedeljo 24. 2. ob 14.30 k sv. Mihaelu.

 

PAPEŽ BENEDIKT XVI. JE NAPOVEDAL SVOJ ODSTOP

V ponedeljek, 11. februarja je papež Benedikt kardinalom rimske kurije napovedal svoj odstop z besedami:

»Potem ko sem si pred Bogom večkrat izprašal vest, sem prišel do gotovosti, da moje moči zaradi visoke starosti za dobro opravljanje petrinske službe niso več primerne. Dobro se zavedam, da je to službo zaradi njenega duhovnega bistva treba opravljati ne le z besedami in dejanji, ampak tudi s trpljenjem in molitvijo. V današnjem svetu hitrih sprememb, ki ga pretresajo pomembna vprašanja glede življenja po veri, pa je za vodenje Petrove barke in oznanjevanje evangelija potrebna tako telesna moč kot moč duše. Ta moč pa se je v zadnjih mesecih pri meni tako zmanjšala, da moram priznati svojo nesposobnost dobro opravljati službo, ki mi je bila zaupana.

Zavedajoč se resnosti tega dejanja v polni svobodi izjavljam, da se odpovedujem službi rimskega škofa, naslednika sv. Petra, ki mi je bila zaupana preko kardinalov 19. aprila 2005, zato bo 28. februarja 2013 ob 20. uri Petrinski sedež v Rimu izpraznjen in bodo tisti, ki so zato poklicani, dolžni sklicati konklave za izvolitev novega papeža.

Predragi bratje, iz srca se vam zahvaljujem za vso ljubezen in vaše delo, s katerim ste z menoj nosili težo moje službe, in vas prosim odpuščanja za vse moje napake. Zdaj zaupamo velikemu Pastirju, našemu Gospodu Jezusu Kristusu skrb za sveto Cerkev in prosimo njegovo sveto Mater Marijo, naj s svojo materinsko dobroto spremlja očete kardinale, da bodo izbrali novega papeža. Jaz pa želim še naprej z vsem srcem služiti sveti Božji Cerkvi z življenjem posvečenim molitvi.«

Cerkev in ves svet je to novico sprejel z začudenjem, a hkrati z razumevanjem. Vsi verni čutimo, da je vprašanje vere, Boga in Cerkve v današnjem sodobnem svetu vedno bolj izpostavljeno, večkrat tudi napadeno. Zato smo kristjani še toliko bolj v tem trenutku povabljeni, da molimo za Cerkev, da bi v teh nemirnih časih, dobila papeža, ki bo pod vodstvom Svetega Duha vodil Cerkev po poti Evangelija in nauka Jezusa Kristusa.

 

NAŠI RAJNI

Umrla je Ana Debelak iz Pečice. Pogrebna sveta maša in pogreb bosta v ponedejek, 18. 2. 2013 ob 15. uri. Spomnimo se je v mlitvi.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V tednu, ki je pred nami, skrbijo za župnijsko cerkev verniki iz Dolge Gore.