MOLITVENA OSMINA ZA EDINOST KRISTAJNOV

Oktobra lani (2012) je minilo petdeset let od začetka 2. vatikanskega vesoljnega cerkvenega zbora (1962–1965), ki je zapisal: »Pospeševati obnovitev edinosti med vsemi kristjani, to je eden izmed glavnih ciljev koncila. Kristus Gospod je namreč ustanovil eno in edino Cerkev … Razdeljenost čisto gotovo nasprotuje Kristusovi volji, je svetu v pohujšanje in v škodo najsvetejši stvari, namreč oznanjevanju evangelija vsemu stvarstvu« (Odlok o ekumenizmu, 1).

Koncil je posebej izpostavil pomen »duhovnega ekumenizma«, ki vključuje »spreobrnjenje srca in svetost življenja skupaj z zasebnimi in javnimi molitvami za edinost kristjanov«. Duhovni ekumenizem je »duša vsega ekumenskega gibanja«.

Ko se torej leto za letom v molitveni osmini zbiramo k maši in molitvam, izpolnjujemo željo celotne Cerkve. Srečujemo se tudi z verniki in predstavniki drugih Cerkva, saj je »dovoljeno in celo zaželeno, da se katoličani združujejo k molitvi« skupaj z njimi (E 8).

Glavna misel letošnje osmine (»Kaj Bog hoče od nas?«) je vzeta iz preroka Miheja. Premišljevali bomo o tem, kako je iskanje vidne edinosti neločljivo povezano s prizadevanjem za pravičnost in dostojanstvo vsakega človeka.

K molitvi lahko povabimo skupine v župniji, družine in bolnike. Obhajanje osmine obogatimo s kakšno oprijemljivo gesto naklonjenosti do kristjanov drugih Cerkva, ki živijo v župniji.

 

NAŠI RAJNI

Umrl je Janez Čebular iz Topolovca. Pogrebna sveta maša s pogrebom, bo danes, v nedeljo, ob 14. uri. Spomnimo se ga v molitvi.

 

VEROUK: V tem tednu je reden verouk.

VERSKI TISK: Vabim vas, da v tem tednu poravnate za verski tisk, ker moramo do konca tedna plačati naročnino za Družino in Ognjišče. Kdor pa ve, da ne bo več imel naročenega verskega tiska, naj prosim to sporoči.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V tednu, ki je pred nami, skrbijo za župnijsko cerkev verniki iz Polžanske vasi in Bobovega.