Z MARIJO SKOZI JUBILEJNO LETO

Pisalo se je leto Gospodovo 1754, 25. julij, ko je množica takratnih župljanov župnije Lemberg in romarjev od blizu in daleč pričakala goriškega nadškofa Karla Mihaela Attemsa, da je posvetil romarsko cerkev na Sladki Gori. Tako je zapisano v kroniki župnije Sladka Gora. Dalje beremo: V »rupi« nad vasjo, ki se še vedno imenuje »najdišče«, so nekaj našli, kar je povzoričilo, da so se začele pri podružnični cerkvi sv. Marjete zbirati množice ljudi. Število romarjev se je v letih 1741 – 1745 tako povečalo, da je za romarsko pot skrbelo že pet duhovnikov. Vse to je napotilo lemberškega župnika Janeza Mikca, da se je odločil na Sladki Gori sezidati novo cerkev. Tako v letošnjem letu župnijska cerkev oraznuje 260 let posvetitve.

 

NEDELJA SVETEGA PISMA

Današnja nedelja je nedelja svetega pisma, ki je vedno blizu spomina spreobrnjenja apostola Pavla in sklepa molitvenega tedna za edinost kristjanov, kar smo praznovali včeraj. Apostol Pavel je rasel ob Svetem pismu in ga s svojimi pismi soustvarjal. In – ker imamo vsi kristjani isto Sveto pismo, tudi ista Pavlova pisma, nas to že povezuje med seboj, je prispevek k ekumenizmu, k delu za edinost kristjanov. Tudi novi slovenski prevod Svetega pisma je ekumenski, isti za vse krščanske Cerkve. Zato se Bogu zahvaljujemo za Sveto pismo.

Nedelja Svetega pisma naj bo zahvala za Gospodov dar, da nam “razlaga pismo”, prav kakor je praznik Svetega Rešnjega telesa zahvala za dar, da nam “lomi kruh”. Misel iz nove evharistične molitve pri mašah za različne potrebe nas postavi pred Emavs, pred učenca, ki sta prepoznala Jezusa – po lomljenju kruha pred učenca, ki sta se vprašala tudi v našem imenu: Ali ni najino srce gorelo v nama, ko nama je po poti govoril in odpiral Pisma? Naj tudi nedelja Svetega pisma pomaga: da ne bi ostajali brezbrižni, da bi tudi naše srce zagorelo, da bi prepoznavali Jezusa in globoko zajeli iz odprtih zakladov Svetega pisma!

 

MAŠA PRI SV. BENEDIKTU

V soboto bo ob 17. uri sv. maša pri sv. Benediktu.

 

JEZUSOVO DAROVANJE V TEMPJU – SVEČNICA

Prihodnjo nedeljo je praznik Jezusovega darovanja v templju – svečnica. Pri obeh svetih mašah bo blagoslov sveč. Dar za svečo bo 1€.

 

DAN ODPRTIH VRAT

Škofijska klasična gimnazija in Jegličev dijaški dom v Šentvidu nad Ljubljano vabita na DAN ODPRTIH VRAT v soboto 1.2.2014, od 8. ure dalje. Spoznali boste lahko pouk na  gimnaziji, številne obšolske dejavnosti in pestro življenje v dijaškem domu.

ROMANJE  PO FURLANIJI, VERONI, MANTOVI IN ŠTANDREŽU

V času od petka 25. aprila do nedelje 27. aprila 2014, bomo romali po Furlaniji, Veroni, Montovi in Štandrežu. Prijave že zbiramo, ob prijavi posredujte svoje osebne podatke in številko osebnega dokumenta.  Cena romanja je 185€.

 

VERSKI TISK

Vabim vas, da v tem tednu poravnate za verski tisk. Kdor pa ve, da ne bo več imel naročenega verskega tiska, naj prosim to tudi sporoči.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V tednu, ki je pred nami, skrbijo za župnijsko cerkev verniki iz Polžanske Gorce in Gradca.