ROMARSKI SHOD NA TINSKEM, 14. avgust

Danes vabljeni na romarski shod na Tinsko, ob 19. uri.

 

VNEBOVZETJE DEVICE MARIJE, 15. avgust

V ponedeljek, 15. avgusta, je zapovedan praznik vnebovzetja Device Marije. V župnijski cerkvi bosta sveti maši ob 8.30 in ob 10.30 uri. Lepo povabljeni.

 

ROMANJE K SV. ROKU

Lepo vabljeni k sv. Roku v Šmarje, v ponedeljek, 15. avgusta, ob 17. uri, sveto mašo bo vodil novomašnik Gregor Majcen in v torek 16. avgusta. Svete maše bodo ob 7., 8., 9., 10. in 18. uri. Osrednjo romarsko mašo ob 10. uri bo vodil mariborski nadškof in metropolit Alojz Cvikl. Povabljeni!

 

SVETA MAŠA V LEMBERGU

V torek, 16. avgusta in v nedeljo 21. avgusta, v Lembergu ne bo svete maše.

 

OBISK KIPA FATIMSKE MATERE BOŽJE

Našo župnijo bo v torek, 30. septembra ob 10. uri obiskal kip Fatimske Matere božje, to je poseben milostni dar za našo župnijo. Potem pa bo nadljevala pot naprej. V Šmarju bo ob 20. uri. sveta maša, zatem procesija z milostnim kipom po Šmarju in celonočno bdenje pred podobo Fatimske Matere Božje v cerkvi.

Nekaj o Fatimi in dogodki v Fatimi: Fatima je vasica nekako v srcu Portugalske. Leži v pokrajini, ki je precej podobna naši Istri. Od tam so bili doma trije pastirci, otroci, ki se jim je 13. maja 1917 in nato vse do 13. oktobra 1917 vsakega 13. dne v mesecu prikazala Marija. To je bilo na gmajni. Ti trije otroci so bili: 10 letna Lucija Dos Santos, 9 letni Francisco Marto in njegova 7 letna sestrica Hiacinta. Natanko na tistem kraju, kjer so otroci videli Mater Božjo, danes stoji kapelica s kipom, ki je narejen po opisu otrok. Drevo nad katerim je Gospa stala – nizek in košat graden (neke vrste hrast) – pa so ljudje razlomili in razrezali ter koščke odnesli domov kot relikvije. 13. maja 1917 je bila nedelja. Otroci, ki so pasli ovce, so se igrali; ko je sonce kazalo poldne so po krajevni navadi kleče molili rožni venec. Po molitvi se je nenadoma zabliskalo in menili so, da se pripravlja k nevihti, ko so pogledali k višku, so videli, da je nebo povsem brez oblačka. Tedaj so nad drevesom blizu sebe zagledali skrivnostno, čudovito lepo Gospo. Hoteli so zbežati, a Gospa jih je z materinsko dobroto zadržala, jim rekla, naj se ne bojijo, povedala, da prihaja iz nebes in jim naročila, naj prihajajo sem ob isti uri vsakega trinajstega v mesecu do oktobra. “Oktobra vam bom povedala kdo sem in kaj želim od vas.” Naročila jim je še, naj vsak dan molijo rožni venec za mir na svetu. V Evropi je tedaj divjala prva svetovna vojna. Otroci so sklenili, da bodo o prikazni molčali, vendar je Jacinta vse izklepetala mami. Male vidce so začeli nadlegovati z radovednimi vprašanji, vendar so ubogali Gospo ter 13. junija odšli v dolino Iria. Spremljalo jih je 50 ljudi. Marija jim je spet priporočala, naj molijo rožni venec za mir.

13. julija, ko je prišlo sem že 3.000 pobožnih ali radovednih ljudi – jim je med drugim naročila tudi to, naj pri molitvi rožnega venca pred vsako destko zmolijo prošnjo: “Jezus, odpusti nam naše grehe, obvaruj nas peklenskega ognja in privedi v nebesa vse duše, posebno še tiste, ki so najbolj potrebne tvojega usmiljenja.” Ta molitev se je naglo razširila po vsem svetu.

Podobno kot lurško Bernadette so zdaj od vseh strani začeli pritiskati na fatimske pastirčke, da bi priznali, kako so si vse skupaj le izmislili. Kljub pritiskom so otroci ostali pri svojem. Pri naslednjem prikazanju, 13. avgusta, je šlo v dolino Iria že 18.000 ljudi, septembra jih je bilo 30.000, pri zadnjem prikazanju, 13. oktobra 1917, pa kar okoli 70.000 in vsi ti so bili priča nenavadnemu astronomskemu pojavu. Sonce se je začelo naglo vrteti okoli svoje osi in je sipalo okoli sebe snope mavričnih barv, potem je začelo naglo padati ter je v vijugah poplesavalo. Prizor je trajal kakih deset minut in videli so ga vsi, tudi mnogi, ki so bili od tega kraja nekaj kilometrov vstran. To je bila čudežna potrditev, da je prikazen res prihajala iz nebes. Ta dan je Marija veliko povedala: “Jaz sem Gospa rožnega venca.” Želim, da mi na tem mestu postavijo kapelo v čast.” Potem pa je ponovno naročila, ” naj molijo vsak dan rožni venec in delajo pokoro za svoje grehe.” V prejšnjih prikazovanjih je Marija priporočala tudi češčenje njenega Brezmadežnega Srca. Obdobje prikazovanj je bilo tako končano, začela se je pet let trajajoča doba borbe, ko so nasprotniki z vsemi silami skušali zatreti češčenje Matere božje v dolini Irija. Škof iz Leiria je ustanovil posebno komisijo, ki je stvar natančno in strogo preiskala. Delala je sedem let.

13. oktobra 1930 je škof izdal uradno dovoljenje za romanje v Fatimo. Dva mala vidca sta med tem že umrla: najprej Francisco, nato pa Hiacinta. Lucija je 1921 odšla najprej v mesto Porto, 1925 pa je vstopila v samostan redovnic dorotejk, nato je postala karmeličanka, redovnica strogega reda v Coimbri. V javnosti se je pokazala 13. maja 1967, ko je ob 50. letnici fatimskih prikazovanj na to veliko božjo pot romal papež Pavel VI.

Marija je trem pastirčkom naročila, naj odgovornim sporočijo njeno željo, da na kraju prikazovanja zgradijo kapelo njej v čast. Leta 1925 so postavili temeljni kamen za veličastno cerkev, ki je bila posvečena 7. oktobra 1953 Kraljici presvetega Rožnega venca. Tudi v Fatimi so vpeljali procesije z lučkami, blagoslov bolnikov, tudi tu se dogajajo številna čudežna ozdravljenja. Ko je 1936 izbruhnila državljanska vojna v sosednji Španiji, je bilo 13. maja portugalsko romanje v Fatimo, pri katerem so Marijo, kraljico Miru, prosili, da bi njihovo deželo obvarovala vojne. Romarjev je bilo 250.000. Kar pol miljona pa jih je bilo dve leti kasneje, ko so se prišli zahvalit, da je bil ohranjen mir v njihovi domovini. 13. maja 1946 je bil slovesno kronan kip fatimske Matere božje, ki je nato romal po vsej Portugalski.

 

ŽUPNIJSKO ROMANJE: PETROVČE – BRESTANICA – PIŠECE

Lepo vabljeni na župnijski romanje, v soboto, 10. septembra. Obiskali bomo svetoletno svetišče v Petrovčah in Brestanci, kjer je za kaplan Gregor Majcen in Pišece, kjer je župnik Janez Kozinc. Prispevek za romanje je 20€. Odhod avtobusov je ob 7.30 uri iz Sladke Gore. Zaradi lažje organizacije, prosimo, da se čim prej prijavite.

ZAHVALA OB ROMARSKIH SHODIH

Za nami sta dva romarska shoda na Sladki Gori. Lepo se zahvalim vsem, ki ste pripomogli k lepemo in doživetemu romarskemu slavju. Hvala pevcem, ministratnom, ključarjem, vsem, ki ste pripravli zelišča, očistili in okrasili cerkev, vsem, ki ste prisneli dobrote, da smo lahko pogostili romarje. Bog povrni za vse doboro.

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V prvem tednu skrbijo za župnijsko cerkev verniki iz Sladke Gore in Pečice, v drugem tednu pa verniki iz Polžanske vas in Bobovega.