ADVENT: Prihodnja nedelja je adventna nedelja. Z njo vstopamo v novo cerkveno leto in bogoslužno leto. Z adventom se pripravljamo na parnik Jezusovega rojstva. Povabljeni, da se v molitvi, obisku svete maše, dobrimi deli in še čim odpravimo skupaj skozi advent do božiča.

 

ADVENTNI KOLEDAR: Otroci so pri verouku dobili adventni koledar, ki jih bo vodil skozi ves advent do svetega večera. Povabljeni, da se veroučenci pridružite tisočem otrok, ki bodo skozi advent zbirali darove za svoje vrstnike, ki živijo v pomanjkanju osnovnih življenjskih dobrin. Zbrane darove pa bodo na koncu položili k cerkvenim jaslicam.

 

Razlaga simbolike adventnega venca

Liturgični adventni venec ima več simboličnih pomenov in razlag:

Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost. Zimzelene veje govorijo o življenju, o Jezusu Kristusu, ki prihaja med nas. Simbolika vijolične barve predstavlja upanje, da bo tema premagana. Štiri sveče, ki so lahko samo v vijolični ali beli barvi, imajo posebno simboliko:

predstavljajo štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta);

predstavljajo štiri strani neba: sever, jug, vzhod in zahod, kar govori o univerzalnosti Kristusovega učlovečenja za ves svet in vse ljudi;

predstavljajo štiri letne čase, kar pomeni, da je bilo Kristusovo rojstvo pomembno ne samo za tisti zgodovinski čas, v katerem je živel na Zemlji, ampak je pomembno za vse čase in vsako dobo;

predstavljajo človekovo življenje; (ob rojstvu) prižgana sveča je vsak trenutek manjša, kar govori o tem, da smo vedno bliže sklepu življenja in nas spominja na tuzemsko minljivost.

Sveče prižigamo tako, da na prvo adventno nedeljo prižgemo prvo, na drugo adventno nedeljo poleg prve prižgemo tudi drugo – in tako naprej do četrte adventne nedelje, kar pomeni, da je v času, ko se bližamo rojstvu Jezusa Kristusa, v prostoru vedno več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni, čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe tudi v naših življenjih.

Adventni venci naj bi bili narejeni brez dodatnega okrasja in to z namenom, da pride do izraza opisana simbolika.

Nekateri razlagalci štiri sveče in štiri adventne nedelje povezujejo tudi s štirimi obdobji zgodovine odrešenja: 1. od stvarjenja do Abrahama, 2. od Abrahama do judovskih kraljev, 3. od judovskih kraljev do babilonske sužnosti, 4. od babilonske sužnosti do Kristusovega rojstva.

 

ADVENTNI VENČKI ZA POMOČ LJUDEM V STISKI

Župnijska Karitas bo tudi letos pripravila adventne venčke za vas in vaš dom. S tem, ko vzamete adventni venček pri župnijski Karitas s svojim darom zelo pomagate in pripomorete, da lahko pred božičem ljudem v stiski omogočimo boljši paket hrane. Zato res povabljeni, da z darom za adventni venček pomagate osrečiti ljudi v stiski za božič.

 

SREČANJE ČLANOV ŽPS: V torek ob 19. uri, vabljeni člani Žps na srečanje v župnišče. Prosimo, da poizveste v svoji okolici kdo bi sprejel podobo Matere Božje.

 

OBISK SVETEGA MIKLAVŽA:Miklavž prijazno vabi predšolske in šolske otroke na srečanje v četrtek, 6. 12. 2018 ob 16. uri v župnijsko cerkev na Sladko Goro. Zaradi lažje organizacije lahko brezplačne kupončke dvignete pri verouku ali v cerkvi na Sladki Gori in v Lembergu

.

VEROUK: Veroučenci 8. in 9. razreda imajo verouk ta petek.

 

TEDEN KARITAS: Z današnjo nedeljo vstopamo v teden Karitas. V sredo je na Ponikvi srečanje vseh sodelavcev slovenske Karitas. Ob 12. uri je sveta maša. Zvečer bo v dvorni Golovec v Celju tradicionalni dobrodelni koncert Klic dobrote, povabljeni, da sodelujemo z darovi. Prihodnja nedelja je nedelja Karitas, vaš dar pri sveti maši bo namenjen za delovanje Karitas.

 

POTOVANJE MARIJINE PODOBE: V nedeljo podoba Sladkogorske Matere Božje začenja romanje po domovih in družinah naše župnije. Kdor želi sprejeti podobo Sladkogorske Matere Božje, naj sporoči članom Župnijskega pastoralnega sveta.

 

2.12.2017, nedelja Rozina Škrablin Sladka Gora

 

MARIJANSKI, LISTNI KOLEDAR IN PRATIKA: Na voljo so Marijanski koledar, Pratika in listni koledar.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE: V tem tednu župnijsko cerkev očistijo in krasijo verniki iz Polžanske vasi in Bobovega.