TEDEN KRŠČANSKE EDINOSTI

Že več kot sto let kristjani obhajamo molitveno osmino za edinosti. To v dneh med 18. in 25. januarjem vsako leto poveže med seboj kristjane vseh veroizpovedi, ko se srečujemo, premišljujemo božjo besedo in skupaj molimo. Ob tem doživljamo predokus tiste popolne edinosti, ko bomo zbrani tudi okoli istega oltarja.

Klic k edinosti kristjanov letos prihaja iz Svete dežele, iz Jeruzalema, ki je sveto mesto judovstva, krščanstva in islama. Današnji jeruzalemski kristjani, ki živo doživljajo razdeljenost, so pripravili letošnjo osmino in zanjo izbrali glavno misel, ki so jo vzeli iz Apostolskih del: »Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in v molitvah«. K tej stanovitnosti v molitvi in delu za edinost smo danes poklicani tudi mi, vsak po svojih močeh. Zato v dneh od 18. do 25. januarja še posebej vabljeni k sv. maši in k molitvi za edinost med kristjani.

 

  1. januar – sv. Neža (Agnes)

Podatki o tej svetnici se mešajo z ljudsko legendo. Zagotovo vemo, da je živela v času vladanja cesarja Dioklecijana (284-304), krvoločnega preganjalca kristjanov. Neža je še zelo mlada (12 ali 13 let) zavrnila ženitno ponudbo sina rimskega prefekta. Mladenič, ki je bil tako odločno zavrnjen, je Nežo naznanil kot kristjanko. Tako je Neža tudi drugič zavrnila njega, ki jo je s takšno brutalnostjo in podlostjo hotel prisiliti, da se žrtvuje boginji Vesti. Smrt je sprejela pogumno in neustrašno. Odsekali so ji glavo. Konstantina, hči cesarja Konstantina, ji je v 4. stoletju posvetila baziliko na cesti Nomentana. Po tradiciji se na dan sv. Neže blagoslavljajo mlada jagnjeta.

 

VEROUK: V četrtek je reden verouk.

 

VERSKI TISK: Vabljeni, da obnovite naročnino, na verski tisk. V tednu, ki je pred nami ga moramo poravnati naprej.

 

DAR ZA SLADKOGORSKI LIST

Priporočamo se za dar za Sladkogorski list.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE: V tem tednu skrbijo za župnijsko cerkev verniki iz Polžanske Gorce in Gradca.