NAVODILA V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

V tem času epidemije se držimo naslednjih navodil:

  1. Cerkev v Šmarju je odprta vsak dan med 8.00 in 18.00 uro. V tem času povabljeni k osebni molitvi.
  2. Svete maše z ljudstvom so do nadaljnjega odpovedane. Duhovniki mašujemo po oznanjenih mašnih namenih brez vernikov. Nedeljske svete maše bomo prenašali po facebook strani (obnova župnijske cerkve Šmarje pri jelšah), ob 9. uri.
  3. Možnost prejema svetega obhajila bo ob nedeljah od 10.15 uri, med tednom pa od 17.45 uri v Šmarju. V tem času bo možnost tudi za sveto spoved.
  4. Krsti, poroke, in druge župnijske slovesnosti so preloženi na čas, ko bo preklican vladni odlok.
  5. Cerkveni pogrebi so dovoljeni z upoštevanjem državnih navodil.
  6. Kateheza (verouk) se za vse razrede do nadaljnjega izvaja na daljavo. Gradivno najdete na župnijski spletni strani (zupnija.smarje.com, pod zavihkom VEROUK). Za veroučence od 1. do 6. razreda bo poslala gospa Andreja.

 

NEDELJA KRISTUSA KRALJA VESOLJSTVA: Danes je nedelja Kristusa, Kralja vesoljstva, zadnja nedelja v tem cerkvenem in bogoslužnem letu.

 

ADVENTNI ČAS: Prihodnja nedelja je prva adventna nedelja. Z njo vstopamo v adventni čas in tudi v novo cerkveno in bogoslužno leto. Povabljeni smo, da si doma naredimo adventni venec in se po večerih zbiramo pri njem kot družin pri skupni molitvi.

 

TEDEN KARITAS – »SLIŠIM TE« – VODILO TEGA TEDNA IN KLIC DOBORTE

Vstopamo v teden Karitas. »Slišim te« je letošnje vodilo tedna Karitas in Klica dobrote, ki odgovarja na dve potrebi. Na potrebo po bližini, ko si vzamemo čas za sočloveka in potrebo, da prisluhnemo stiski bližnjega. “Še posebej v času epidemije in v teh mesecih vsak človek potrebuje DOM, kjer mu je toplo, kjer je na varnem, potrebuje HRANO in vse najnujnejše za življenje. Najbolj pa potrebuje človeško in duhovno BLIŽINO,” izpostavlja Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas in poziva: “Nihče v teh časih ne bi smel biti sam. Kljub omejitvam je veliko priložnosti, da se odzovemo na stiske ljudi. Da se pri komu ustavimo in spregovorimo čez balkon, da redno pokličemo osamljene in jih vprašamo, če kaj potrebujejo, da umirjamo ljudi, ki imajo težave v duševnem zdravju in se ne znajdejo v različnih omejitvah. Ter nenazadnje, da organiziramo pomoč Karitas, tako da bo vsak lahko prišel do najnujnejšega”. S sredstvi, zbranimi s Klicem dobrote, ki bo v sredo ob 20. uri v studijo TVSLO1, bodo pomoč prejele družine v stiski, ki nujno potrebujejo hrano, sredstva za plačilo položnic in kurjave ter higienske pripomočke. Vsako leto pomoč iz teh sredstev prejme več kot 20.000 družin iz Slovenije. Negotove zaposlitve, prenizki dohodki, nesreče, zadolženost, slabi stanovanjski pogoji ali bolezni so stalnica mnogih družin. Letos revščino in stiske dodatno poglabljajo ukrepi povezani s covid-19, saj so mnogi starši, ki delajo občasno ali opravljajo priložnostna dela, izgubili delo. “Še posebej želimo resnično slišati družine v njihovih stiskah in potrebah. Velikokrat poleg materialne opore ljudje v stiski potrebujejo spodbudno besedo in čas, da jih poslušamo. V dialogu z njimi lahko prepoznamo, da iščejo vredno in dostojno življenje ter jim glede na okoliščine ustrezno pomagamo,” nas nagovarja nadškof msgr. Alojzij Cvikl, predsednik Slovenske karitas.

Z vašo pomočjo jim bomo pomagali, jim stali ob strani in jih spodbujali. Pomagate lahko:

  1. Preko aplikacije mBiils (odprite aplikacijo, pritisnite na velik znak za EUR, izberite Slikaj in plačaj – QR). Odprla se vam bo stran Klic dobrote)
  2. Z nakazilom na TRR: SI56 0214 0001 5556 761; Sklic: SI00 3514; BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR;
  3. V spletni banki Gorenjske banke ali Nove ljubljanske banke v rubriki plačila poiščite alinejo “Nakazilo v humanitarne namene”: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana.
  4. S klicem na telefonsko številko v času koncerta.

 

ADVENTI KOLEDAR ZA OTROKE: V cerkvi so na voljo adventi koledarji za otroke. Prosim vzemite jih in naj vam pomagajo skozi adventni čas. Povabljeni, da se spomnimo tudi otrok, ki živijo v pomanjkanju. Škatlice z darovi boste na božič položili v jaslice.

 

S SVETIM PISMOM NA DALJAVO: Lepo povabljeni na srečanja ob Svetem pismu preko Zooma, ki bo vsakih 14 dni ob sredah ob 17. uri. Kdor želi sodelovati, naj se javi do torka na e naslov: janez.kozinc@gmail.com.

 

DAR ZA SVETE MAŠE ZA RAJNE IN DRUGE NAMENE: Tudi v tem času lahko darujete za svete maše za svoje pokojne sorodnike ali druge namene. Mašni namen lahko oddate v režo vrat župnišča, lahko pokličete tudi po telefonu ali napišete po elektronski pošti.

 

MARIJANSKI, LISTNI KOLEDAR IN PRATIKA: V cerkvi so na voljo Marijanski koledar, Pratika in listni koledar.

 

GOD SVETE CECILIJE, ZAVETNICE CERKVENIH PEVCEV: Danes je god sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe in pevcem. Ob tej priložnosti čestitamo našim pevcem in zborovodju Alojzu ob njihovem prazniku in se jim ob tem zahvaljujemo za njihov trud in petje, s katerim lepšajo in spremljajo naša bogoslužja.

DAR ZA POTREBE ŽUPNIJE: Ker v danih okoliščina ni svetih maš z ljudstvom, tudi ni nedeljske puščice oz. darov za potrebe župnije, ki je edini vir dohodka, se priporočamo za prostovoljni dar, ki ga lahko darujete na župnijski TRR: SI56 0510 0801 5453 256 ali osebno. Bog vam povrni.