NOVI CELSJKI ŠKOF DR. MAKSIMILJAN MATJAŽ

Papež Frančišek je 5. marca 2021 za novega celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika Nadškofije Maribor in profesorja Svetega pisma na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Rodil se je 23. 8. 1963 v Črni na Koroškem. Osnovno šolo je obiskoval v Mežici, v Slovenj Gradcu pa srednjo ekonomsko šolo, kjer je leta 1982 maturiral. Po opravljenem služenju vojaškega roka je bil leta 1983 sprejet v Bogoslovno semenišče v Ljubljani ter začel študij na Teološki fakulteti, kjer je leta 1988 diplomiral. 29. 6. 1989 je prejel mašniško posvečenje v mariborski stolnici. 2. 7. 1989 je obhajal novo mašo v Župniji Prevalje.

Od 1989 do 1991 je bil kaplan v Župniji Zreče. Leta 1991 je bil poslan na študij Svetega pisma na Papeški biblični inštitut v Rim, kjer je leta 1995 dosegel licenciat bibličnih ved ter nadaljeval z doktorskim študijem na Papeški univerzi Gregoriana. Leta 1998 je nastopil službo asistenta na Teološki fakulteti v Ljubljani, leta 2000 se je izpopolnjeval v biblični arheologiji na Frančiškanski biblični šoli v Jeruzalemu. Od leta 2013 je predstojnik Katedre za Sveto pismo in judovstvo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Škofovsko posvečenje bo prejel 30. 5. 2021. Takrat bo tudi prevzel Škofijo Celje v kanonično posest. Povabljeni, da molimo za novega škofa in našo škofijo.

 

POSTNI ČAS

Postni čas nas vabi k osebni in skupni družinski molitvi, dobrim delom, sveti maši in sveti spovedi.

 

VEROUK

Že od sredine oktobra je verouk na daljavo, zato spodbujam in vabim starše in veroučence, da skupaj predelujete veroučna gradiva, ki jih najdete na spletni strani(zupnija.smarje.com, pod zavihkom VEROUK). Za veroučence od 1. do 6. razreda bo poslala gospa Andreja. Povabljeni tudi k sveti maši.

 

SVETA SPOVED

Zakrament svete spovedi je zakrament božjega usmiljenja in ljubezni Boga do vsakega človeka. Prav je, da vsaj v času pred veliko nočjo in božičem gremo k sveti spovedi. Tega pa za lansko veliko noč in tudi božič ni bilo mogoče, zaradi epidemije. Da bi lažje omogočili za letošnji postni čas bo pred vsako sveto mašo priložnost za sveto spoved. Res lepo povabljeni k sveti spovedi.

 

PRAZNIK SV. JOŽEFA

V petek je praznik sv. Jožefa, Jezusovega rednika, glavarja Svete družine in varuha vesoljne Cerkve. Praznična sveta maša bo ob 8.30 uri. Lepo vabljeni k prazničnemu bogoslužju. Pred sveto mašo bo priložnost za sveto spoved.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

V tem tednu skrbijo za župnijski cerkev verniki iz Sladke Gore in Pečice.