TEDEN KARITAS

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 22. 11. 2021 do nedelje, 28. 11. 2021. V letošnjem Tednu Karitas 2021 nas bo nagovarjalo geslo: »SRCE, ki sprejema«.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas je zapisal: »Karitas v Sloveniji v prihodnosti poleg materialne pomoči, ki je osnovna pomoč ljudem v stiski, čaka veliko izzivov pri vključevanju v skupnost vseh odrinjenih, pozabljenih, zavrženih in drugačnih. Podoben izziv čaka tudi župnije nasploh pri pomoči človeku do izvirov duhovnega življenja. Veliko ljudi danes živi osamljeno, brez družine in brez socialne mreže. Tudi če imajo štiri stene, v resnici nimajo doma. Nihče jih nima rad, nikomur ni mar zanje. Niso izključeni samo starejši, ampak tudi osebe v aktivni dobi in otroci. V družbi digitalnih družabnih omrežij in navidezne popolnosti, ki veje iz ekranov, mnogi še dodatno obupujejo v samoti, čeprav jih obkroža množična komunikacija. Mnogi niso primerni za trg dela in jih ta zavrže, ker so prestari, ker nimajo dovolj sposobnosti ali zaupanja vase. Mnogi so zavrženi, ker imajo težave v duševnem zdravju, ali pa so v svoji globoki ranjenosti preprosto otrpnili, obstali v začaranem krogu. Nekatere pa odrinemo preprosto zato, ker se bojimo njihove drugačnosti.

Vedno je največji izziv župnijske Karitas in tudi župnije ohranjati človečnost, dobronamernost in sprejetost za vsakega človeka, ki potrka na njena vrata. Tudi če ima težave z zasvojenostjo, če je jezen na ves svet, na svojo družino ali službo, če je celo agresiven, če se je vdal v usodo in žalost, če nima najboljših navad in vztrajnosti, ali če samo razmišlja, kaj mu pripada …, kot da smo servis, je pred nami oseba. Gledamo v oči človeka s svojim dostojanstvom, ki je narejen po Božji podobi. Če je prišel do nas, zagotovo potrebuje pomoč, ne samo v hrani, ampak največkrat v potrebi, da bi bil v naših očeh vreden. Lahko prehodimo z njim del poti in mu pomagamo, da se bo počutil sprejetega in da bo v sebi v okolici (ponovno) odkril tisto najboljše in najlepše. Mogoče bo prek naših dobrih del celo odkril pot do Jezusa. …

Naj se naše srce v Tednu Karitas, ki je pred nami, uči sprejemati druge ljudi, jim prisluhniti, jih skuša razumeti, se v njih vživeti in jim pomagati.«

Na nacionalni ravni bosta v Tednu Karitas potekala dva osrednja dogodka:
* sreda, 24. november: SVETA MAŠA OB TEDNU KARITAS NA SLOMŠKOVI PONIKVI ob 13.30 z neposrednim prenosom na TV Golica in RTS Maribor

* Sreda, 24. november: DOBRODELNI KONCERT KLIC DOBROTE ob 20.00 z neposrednim prenosom na TV Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče.

  

ADVENTNI ČAS IN ADVENTNI VENEC

Čas duhovne in bogoslužne priprave na božič začenjamo s praznovanjem prve adventne nedelje, ki bo letos 28. novembra, in ga sklenemo v tednu po četrti adventni nedelji na sveti večer, 24. decembra.

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Liturgični adventni venec ima več simboličnih pomenov in razlag:

Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost. Štiri sveče pa imajo posebno simboliko:

  • predstavljajo štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje in konec sveta);
  • predstavljajo štiri strani neba: sever, jug, vzhod in zahod, kar govori o univerzalnosti Kristusovega učlovečenja za ves svet in vse ljudi;
  • predstavljajo štiri letne čase, kar pomeni, da je bilo Kristusovo rojstvo pomembno ne samo za tisti zgodovinski čas, v katerem je živel na Zemlji, ampak je pomembno za vse čase in vsako dobo;
  • predstavljajo človekovo življenje; (ob rojstvu) prižgana sveča je vsak trenutek manjša, kar govori o tem, da smo vedno bliže sklepu življenja in nas spominja na tuzemsko minljivost.

Župnijska Karitas pripravlja adventne venčke, ki bodo na razpolago v župnijski cerkvi že v četrtek, 25. novembra. V nedeljo, 28. novembra pa je pri obeh sv. mašah blagoslov adventnih  venčkov.

Vabljeni ste, da tudi v teh težkih in neprijetnih korona časih dobi adventni venec posebno mesto v vašem domu, da vas skozi ta sveti čas nagovarja in vabi k pripravi na praznovanje Jezusovega rojstva.

Priporočeni dar (6€) za adventni  venec je namenjen za delovanje naše Župnijske karitas. Iskrena hvala.

 

  1. CECILIJA

V ponedeljek, 22. novembra obhajamo god sv. Cecilije, ki je zavetnica cerkvene glasbe in izdelovalcev orgel. Ob tej priložnosti čestitamo vsem pevkam in pevcem našega cerkvenega pevskega zbora in pevovodju. Zaradi Vas so bogoslužja še bolj lepa, bogata in slovesna. Iskreno se zahvaljujem za Vaš trud, ki ga vlagate v cerkveno petje. Hvala. Na god sv. Cecilije bo v župnijski cerkvi ob 8. uri sv. maša tudi za vse rajne pevke in pevce.

 

ORATORIJSKI ADVENT

Dragi starši in otroci!

Kot veste se leto 2021 počasi izteka, s tem pa se približuje tudi adventni čas. Do prve adventne nedelje nas loči še samo sedem dni.

Skupaj z animatorji še treh župnij za vas organiziramo družinsko pripravo na božič, ki je namenjena in prilagojena za mlajše ter starejše osnovnošolske otroke.

Vse skupaj bo potekalo na daljavo, nekaj materialnih stvari pa bo mogoče prevzeti po nedeljski maši. Skupaj vas želimo skozi zgodbo in z raznolikimi izzivi povezati z družino in Bogom ter vam pričarati čudovit adventni čas.

Pričnemo v nedeljo 28.11, prijave pa zbiramo na spodnjem linku do 26.11.

Povezava za prijavo: https://forms.gle/kh2jsnGRNSAZYtci9

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na:

gmail: smarje.oratorij@gmail.com; telefonski številki: 051 412 715 (Patricija Knez)

 

PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR

Na razpolago sta Družinska pratika (6,50eur) in Marijanski koledar (2,50 eur).

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

Od 22. do 28. novembra naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Polžanske vasi in Bobovega.