ADVENTNI ČAS: je čas priprave na praznik Jezusovega rojstva. V tem svetem času smo povabljeni, da se doma ob adventnem vencu družina zbira k molitvi, k bolj rednemu obisku svetih maš ob nedeljah pa tudi med tednom, k sveti spovedi in dobrim delom.

 

ADVENTNA SVETA SPOVED: Na božične praznike se pripravimo tudi tako, da pristopimo k zakramentu sprave – to je k sveti spovedi. Lepo vabljeni. Ne odlašajmo na zadnje dneve.

 

ADVENTNI KOLEDAR

O p. Mihu Drevenšku je bilo od slovenskih misijonarjev, z izjemo Petra Opeke, zagotovo objavljenih največ zapisov v slovenskih, zambijskih in večini svetovnih tiskanih in elektronskih medijih še v času njegovega življenja, po smrti pa je bil o njem posnet film, narejen muzikal, napisani dve knjigi, izdana slikanica. V letošnjem decembru, ob 10. letnici njegove smrti pa ga spoznavamo v adventnem koledarju. Naj nas njegove zgodbe iz življenja nagovorijo.

Dragi otroci! Bodimo podobni p. Mihu in tudi mi s svojimi darovi pomagajmo otrokom v Afriki. Pridružite se tisočem otrokom, ki bodo skozi advent zbirali darove za svoje vrstnike, ki živijo v pomanjkanju osnovnih življenjskih dobrin.

 

MARIJINO BREZMADEŽNO SPOČETJE – 8. december

Katoliška cerkev 8. decembra praznuje slovesni praznik brezmadežnega spočetja device Marije. Marija je bila spočeta po naravni poti, kakor vsak drug otrok. Zaradi posebne naloge v zgodovini odrešenja, saj je bila izbrana, da postane Božja Mati, pa je bila po nauku Cerkve obvarovana madeža izvirnega greha in je bila vse od spočetja deležna posvečujoče milosti.

Praznik Marijinega brezmadežnega spočetja so v desetem stoletju obhajali v zahodnih deželah, v slovanskih krajih pa se prvič omenja v 14. stoletju, v vzhodnih deželah pa so ga obhajali že od petega stoletja. Od leta 1708 je god Brezmadežne, 8. decembra, določen za vso Cerkev. Papež Pij IX. je to versko resnico 8. decembra 1854 razglasil za od Boga razodeto v veliko veselje vsega katoliškega sveta. To veselo sporočilo je naznanil z besedami: »Da je blažena Devica Marija bila v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha, in sicer po edinstveni milosti in predpravici, ki jo je podelil vsemogočni Bog z ozirom na zasluženje Jezusa Kristusa, odrešenika človeškega rodu – to je od Boga razodet nauk in ga morajo zato vsi verniki trdno in stanovitno verovati.«

Na poseben način je to versko resnico potrdila Marija sama, ko se je v Lurdu prikazala mladi Bernardki Soubirous in se predstavila z besedami: “Jaz sem Brezmadežno Spočetje.” (vir: https://katoliska-cerkev.si).

V sredo, 8. decembra, ko obhajamo praznik Marijinega brezmadežnega spočetja je sv. maša ob 8. uri. Lepo vabljeni.

 

PRATIKA, MARIJANSKI KOLEDAR in LISTNI KOLEDAR

Na razpolago sta Družinska pratika (6,50eur), Marijanski koledar (2,50 eur) in listni koledar (0,70€)

 

VERSKI TISK V LETU 2021

Pred leti je bilo v tedniku Družina zapisano: »V naši družini je bil vedno doma verski tisk. Naša mama je z veliko ljubeznijo hranila vse številke Družine od prve. Tudi z ženo sva navezana na verske časopisje. Moji otroci so se preselili na svoje, zdaj na moj namig, naj naročijo kakšen verski časopis, odgovarjajo, da tako vse izvedo po televiziji, radiu ali na internetu.« Tako razmišlja tudi marsikdo izmed nas.

Zakaj naročiti verski tisk? »Verski tisk in tudi ostali verski mediji naše bivanje osvetljujejo z druge plati, dajejo nam tisto, česar ne dobimo v ostalih medijih, so na nek način alternativni mediji, predstavljajo nam cerkven pogled na dogodke.« Tako meni Božo Rustja.

Dragi župljani in župljanke!

Kako dobro in koristno bi bilo, da bi imela vsaka družina v naši župniji naročen kakšen verski tisk. Vabim vas, da obnovite naročnino, prav tako pa vabim tudi nove naročnike. Naročite lahko tudi po pošti.

Celoletne naročnine za verski tisk znašajo:

Družina do konca januarja 130€, kasneje 140,10€, izvod pa bo 2,70€.

Ognjišče v župnišču 35€, po pošti pa 36,50€.

Misijonska obzorja 9€.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE: Od 6. do 12. decembra naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Nove vasi in Pijovcev.