BINKOŠTI

S slovesnim praznikom binkošti, ki ga bomo letos praznovali v nedeljo, 5. junija 2022, bomo v Katoliški cerkvi sklenili velikonočni čas.

Praznik obhajamo 50 dni po veliki noči in je praznik prihoda Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh (prim. Apd 2,1–11; Jn 20,19–23).

Izraz binkošti in cerkveno leto

Beseda binkošti izhaja iz nemškega jezika (Pfingsten iz ‘der fünfzigste Tag’ (petdeseti dan)), pojem pa izhaja iz grške besede pentekoste’ (hemera), kar pomeni petdeseti (dan). Po binkoštih se v Katoliški Cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Velikonočno svečo v cerkvah z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi. (vir: https://katoliška-cerkev.si)

Ob zaključku velikonočnega časa lepo vabljeni k sv. maši.

 

ZAKLJUČEK VEROUČNEGA LETA

V četrtek, 2. junija je spoved otrok. Ob 18. uri s sveto mašo zaključimo letošnje veroučno leto. Po sv. maši veroučenci prejmejo tudi veroučna spričevala.

 

SESTANEK KARITAS

V četrtek, 2. junija po sv. maši, ob 19. uri sestanek sodelavk naše župnijske Karitas. Lepo vabljeni.

 

PRVI ČETRTEK

Na prvi četrtek ste lepo vabljeni k sv. maši in molitvi za nove duhovniške poklice in za stanovitnost duhovnikov. Ob 17.30 molitev rožnega venca pred Najsvetejšim in nato ob 18. uri sv. maša. Ta dan tudi obiskujem bolnike.

 

PRVI PETEK v MESECU

Na prvi petek v mesecu lepo vabljeni k sv. maši ob 8. uri. Pol ure pred sv. mašo, torej ob 7.30 uri bo izpostavljeno sv. Rešnje Telo. Ob rožnem vencu in litanijah na čast Srcu Jezusovem posvetimo svoja srcu Jezusovemu srcu. Lepo vabljeni.

 

PRVA NEDELJA

Prihodnja nedelja (5.junij) je prva v mesecu, zato je tudi darovanje okoli oltarja – »ofer«. Zahvaljujem se vam za vsak dar, ki ga namenite za potrebe župnije.

 

JE PESEM V SRCIH

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti območne izpostave Šmarje pri Jelšah vabi na območno srečanje odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, ki bo v petek, 3. junija, ob 19. uri v Marijini cerkvi na Sladki Gori.

Na prireditvi JE PESEM V SRCIH bodo nastopili: cerkveni mešani pevski zbor Zvon Podčetrtek, MoPZ Kozjanski park Kozje, MoPZ zbor Šentvid pri Grobelnem, KUD Emine Podčetrtek, MePZ Vinea Kozje, Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah, MePZ Bistrica ob Sotli, Oktet Zibika in VS Freya. Lepo vabljeni.

 

ORATORIJ

Počitniška dejavnost za otroke – ORATORIJ bo v Šmarju od 4. do 8. julija. Na letošnjem oratoriju ZA BOŽJO SLAVO bomo spoznavali sv. Ignacija Lojolskega.

Prijavnice dobite na spletni strani župnije in v župnišču. Prijave sprejemamo do zasedbe mest. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

Od 30. maja do 5. junija naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Nove vasi in