TEDEN KARITAS

Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 21. 11. 2022 do nedelje, 27. 11. 2022. S Tednom Karitas bomo obeležili 32. letnico organizirane oblike delovanja Karitas v Sloveniji. V tednu Karitas nas bo letos nagovarjalo geslo »Skupaj delajmo za dobro«, ki je še posebej primerno za današnji čas.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas je zapisal: »Pred dnevi sem se pogovarjal z zakoncema, ki živita sama in imata velik sadovnjak. Pripovedovala sta, da imata letos zelo veliko jabolk in da vse zrežeta ter predelata. Ker to delata skupaj, je prijetno in mnogo hitreje. Če bi delal en sam, bi kmalu izgubil vso voljo. Podobno izkušnjo so imeli nekoč na kmetijah pri ličkanju, obrezovanju repe, pletju korenja, košnji ali obnovi cerkvenih stavb. Delo, ki je bilo celo mučno, neskončno ali zelo težko, je v skupini postalo prijetno in družabno. Podobno je tudi s pripravo lesa za kurjavo, kjer je tudi potrebno skupinsko in – če se le da – tudi medgeneracijsko delo v družini.

Torej delajmo skupaj, ker en sam ne zmore vsega, ker en sam lahko v preizkušnji obupa, ker ima več ljudi več znanj in talentov. In nenazadnje, ker smo ljudje bitja skupnosti in smo skupaj v veselju. Šele z drugimi ljudmi je naše življenje polno in osmišljeno, pa naj gre za mladega ali starega človeka. Jezus sporoča: »kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi.« Daje nam jasno navodilo, da naj vero in konkretno ljubezen živimo med seboj, povezani v skupnosti. Iz vere in ljubezni pa rastejo sadovi. Tako iz molitve, pogovora in iskanja rešitev prehajamo v aktivnosti. Tudi v Karitas in nasploh v župnijah smo najprej hvaležni za vse, ki že sodelujejo in prostovoljno delajo na številnih področjih. Ves čas potrebujemo nove pridne, srčne in vztrajne sodelavce, ki bi znali vsaj eno uro na teden posvetiti konkretnemu delu za druge, za skupno dobro.

Med nami so vedno ljudje v različnih stiskah: materialnih, duševnih, zdravstvenih, duhovnih, v osamljenosti, na morebitnih stranpoteh in v kombinacijah vsega tega. Potrebujejo upanje, ki prihaja po Bogu preko nas – ljudi. Iz našega srca, besed in dejanj lahko pride pomoč za vse ranjene, odrinjene in zapuščene. Tako bomo Božje kraljestvo v malem gradili že kar tukaj na zemlji.«

V Tednu Karitas bo Slovenska karitas v sredo, 23. 11. 2022 ob 20. uri organizirala dobrodelni koncert Klic dobrote, ki bo tradicionalno potekal v dvorani Golovec v Celju. Neposredni prenos bo na TV SLO – 1. program, Radio Slovenija in Radio Ognjišče.  Prav tako pa bo letos, v sredo, 23. 11. 2022 ponovno potekalo romanje na Ponikvo za vse sodelavce Karitas. Ob 12. uri bo sveta maša, ki jo bo vodil predsednik Slovenske karitas msgr. Alojzij Cvikl. Prenos svete maše bo mogoče spremljati na Golica TV.

 

VEROUK imajo v četrtek, 24. novembra veroučenci od 1. in 7. razreda.

 

DUHOVNE VAJE

Od 25. do 27. novembra bodo v župnišču duhovne vaje za birmance in birmanke iz naše župnije.

 

OTROŠKO – MLADINSKI PEVSKI ZBOR

Z veseljem vabimo vse otroke, da se pridružijo našemu cerkvenemu otroško-mladinskemu  pevskemu zboru Sladka Gora. Prve pevske vaje imamo že to nedeljo, 20. 11. 2022, ob 9.30 uri. Pridi! Ne bo ti žal! Kadarkoli se nam lahko pridružiš. Veseli te bomo.

 Dragi starši! Spodbudite svoje otroke, da se vključijo in sodelujejo … Brez vaše spodbude ne bo šlo…župnik Damjan in učiteljica Petra J

 

MIKLAVŽ BO PRIŠEL …

Dragi otroci!

V soboto, 3. decembra 2022 ob 9. uri bo v našo župnijsko cerkev ponovno med nas prišel Miklavž.

Spoštovani starši! Miklavžev obisk je namenjen predšolskim otrokom in otrokom do 5. razreda. Če želite, da se sveti Miklavž sreča z vašim otrokom oz. vašimi otroki potem prosim, da za vsakega otroka posebej izpolnite prijavnico, ki jo najdete v cerkvi ali na internetni strani župnije. Izpolnjene prijavnice lahko oddate v župnišču ali pri verouku do nedelja, 27. 11. 2022.

 

ADVENTNI ČAS

V nedeljo, 27. novembra začenjamo letošnji adventni čas. Na adventnem vencu bomo prižgali prvo svečo. Božja beseda prve adventne nedelje nas vabi, naj bomo čuječi … da nas hišni gospodar ne najde spečih, če pride nenadoma. Spanje je ravnodušnost, nečimrnost, nezmožnost vzpostavljanja resnično človeških odnosov, nesposobnost za prevzemanje odgovornosti za osamljenega, zapuščenega ali bolnega brata. Pričakovanje Jezusa, ki prihaja, je zato treba živeti v takšni budnosti, zato si v adventu postavimo zelo konkretna vprašanja: kako in za koga porabimo svoj čas, smo preveč posvetni … komu dajemo v življenju prvo mesto … smo pozorni na bližnjega, ki je v težavah, ne da bi čakali, da nas prosi za pomoč … znamo prehitevati potrebe, jih predvideti, … da bi očistili naša pota in jih pravilno usmerili.

(vir: https://revija.ognjisce.si/iz-nasih-knjiznih-izdaj/20362-adventni-cas)

 

Župnijska Karitas pripravlja adventne venčke, ki jih boste lahko dobili v nedeljo pri sv. maši, ko bodo tudi blagoslovljeni. Delavnica izdelave adventnih venčkov bo v torek, 22. novembra od 14. ure naprej. Adventni venec naj dobi posebno mesto v vašem domu, da vas skozi ta sveti čas nagovarja in vabi k duhovni pripravi na praznovanje Jezusovega rojstva.

Dar za adventni  venec je namenjen za delovanje naše Župnijske karitas. Iskrena hvala.

 

  1. CECILIJA

V torek, 22. novembra obhajamo god sv. Cecilije, ki je zavetnica cerkvene glasbe in izdelovalcev orgel. Ob tej priložnosti čestitamo vsem pevkam in pevcem, pevovodju in organistki. Zaradi Vas so bogoslužja še bolj lepa, bogata in slovesna. Iskreno se zahvaljujem za Vaš trud, ki ga vlagate v cerkveno petje. Hvala. Na god sv. Cecilije bo v Lembergu ob 8. uri sv. maša tudi za vse pokojne pevke in pevce.

 

PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR

V zakristiji sta na razpolago Pratika (7,00 eur) in Marijanski koledar (3,00 eur).

 

DATUMI SLOVESNOTI BIRME IN OBHAJILA

Zaradi usklajevanja nekaterih datumov so že določeni datumi slovesnoti podelitve zakramenta sv. birme in prvega sv. obhajila.

Šmarje pri Jelšah: slovesnost sv. birme bo 20. maja 2023 ob 10. uri, slovesnost prvega sv. obhajila pa 28. maja ob 10. uri.

Sladka Gora: slovesnost sv. birme bo 13. maja 2023 ob 10. uri, slovesnost prvega sv. obhajila pa 21. maja ob 10.30 uri.

Sv. Peter na Kristan Vrhu: slovesnost prvega sv. obhajila bo 14. maja 2023 ob 10. uri.

 

EVROPSKO SREČANJE MLADIH: Letošnje evropsko srečanje mladih, ki ga pripravljajo taizéjski bratje, bo potekalo od 28. decembra 2022 do 1. januarja 2023 v ROSTOCKU v Nemčiji.  Prijave so že odprte na spletni strani Katoliške mladine, kjer so zbrane tudi podrobne informacije. (https://katoliskamladina.si/). Prijave sprejemajo do 30. 11. 2022 oz. do zapolnitve mest.

 

FILM O BL. A. M. SLOMŠKU

V soboto, 26. novembra 2022 ob 19.30 uri bo v kino dvorani Cineplexx Celje projekcija novega slovenskega krščanske filma z naslovom Srečen bo čas. Tokrat nas bo skozi celovečerec nagovoril blaženi Anton Martin Slomšek. Obvezna predhodna rezervacija kart in vse informacije na povezavi: https://www.siposh.com/. Lepo vabljeni.

 

MOŽNOST NAMENITVE DELA DOHODNINE ŽUPNIJI

Dragi župljani in župljanke!

Vsi, ki ste v delovnem razmerju, lahko brezplačno namenite 1% svoje dohodnine župniji Sladka Gora. Obrazec z izpolnjenim nazivom upravičenca in davčno številko upravičenca (župnija Sladka GoraJ)  je na voljo na stranskem oltarju. Obrazec dopolnite s podatki (ime, priimek, naslov, davčna številka) in podpisanega vrnete in ga oddate v za to pripravljeno škatlo ali v župnišče. Izpolnjeni obrazec oddajte do 15. decembra, da še pred prazniki pošljemo na FURS.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE: Od 21. do 27. novembra naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Sladke Gore in Pečice.