GOD SV. ŠTEFANA – blagoslov vode in soli

V ponedeljek, 26. decembra obhajamo god sv. Štefana. Štefan je bil, kot beremo v Apostolskih delih, eden izmed sedmih mož, ki so bili pri jeruzalemskih vernikih »na dobrem glasu«. Luka označuje Štefana kot »moža, polnega vere in Svetega Duha« in je prvi mučenec za Kristusa. Navada je, da Cerkev na praznik sv. Štefana blagoslavlja vodo in sol. Z blagoslovljeno vodo se pokrižamo in blagoslavljamo, blagoslovljeno sol pa pomešamo s kuhinjsko soljo in jo porabimo za soljenje hrane. Ob 8. uri je sv. maša. Lepo vabljeni. Ta dan tudi obhajamo državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti. Molimo za našo domovino, za naše državnike, da bi enotno delali za dobrobit naše domovine in vseh državljanov.

 

GOD SV. JANEZA

V torek, 27. decembra obhajamo god sv. Janeza, apostola in evangelista. V zboru Jezusovih apostolov je bil najmlajši. Napisal je četrti evangelij, tri pisma in knjigo Razodetja, ki je tudi zadnja knjiga Svetega pisma. Dočakal je visoko starost. Umrl je okoli leta 100. Na njegov god blagoslavljamo vino, ki mu pravimo šentjanževec in služi za razne izredne prilike. V torek je sv. maša v Lembergu ob 8. uri in na začetku maše je blagoslov vina. Lepo vabljeni.

 

BOŽIČNI BLAGOSLOV DOMA

Po prazniku Jezusovega rojstva začnemo z božičnimi blagoslovi domov. Vaš dar ob božičnih blagoslovih je namenjen za obnovo škarpe pri župnijski cerkvi.

Na sam božični dan, v nedeljo, 25. decembra bo blagoslov domov na Dolgi Gori na isti strani železnice – od družine Dimec do Dečmanov. Božični blagoslovi se bodo nato nadaljevali po Novem letu in sicer v:

ponedeljek, 2. januar ob 8.45 Mestinje,

torek, 3. januar ob 8.45 Pečica, Beli Potok, Jerovska vas, Sladka Gora,

sreda, 4. januar ob 8.45 Dolga Gora (začnem pri Šurbekih),

četrtek, 5. januar ob 8.45 Gradec, Polžanska Gorca, Bobovo,

petek, 6. januar ob 9.45 Topolovec, Krtince, Nova vas,

sobota, 7. januar ob 8.45 Ržiše, Lemberg, Pijovci,

nedelja, 8. januar ob 12.00 Polžanska vas.

V času božičnih blagoslovov so maše med tednom ob 8. uri.

 

VEROUK: Zaradi božičnih blagoslovov domov boste naknadno obveščeni, kdaj bomo začeli z veroukom v veroučni učilnici. Veroučenci so povabljeni, da svoj dar, ki so ga zbrali v adventni akciji za lačne otroke prinesejo k jaslicam v župnijsko cerkev.

 

SILVESTROVO

V soboto je zadnji dan v letu. Sv. maša je ob 8. uri. Lepo vabljeni, da se z daritvijo sv. maše Bogu in Mariji zahvalimo za vse dobro, kar smo v tem letu prejeli.

NOVO LETO

V nedeljo, 1. januarja začenjamo novo koledarsko leto. Ta dan je praznik Marije, Božje Matere. Sv. maša je ob 8. uri v Lembergu in ob 10.30 uri v župnijski cerkvi. Pridite, da se priporočimo Bogu za božje varstvo in blagoslov. Pregovor pravi: »Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo.« Tudi novo Gospodovo leto 2023 začnimo s sveto mašo in ne samo s »flašo«.

 

ZAHVALA

Zahvaljujem se vsem, ki ste prispevali svoj delež pri postavitvi jaslic v naši župnijski cerkvi. Ob pogledu na jaslice lahko podoživimo skrivnost božične noči. Iskrena hvala.

 

Dar za SLADKOGORSKI LIST

Priporočamo se za dar za Sladkogorski list.

 

PRATIKA IN MARIJANSKI KOLEDAR

V župnijski pisarni oz. v zakristiji sta na razpolago Pratika (7,00 eur), Marijanski koledar (3,00 eur) in listni koledar (0,70 eur).

 

VERSKI TISK V LETU 2023

Vabim vas, da obnovite naročnino, prav tako pa vabim tudi nove naročnike, da naročite Tednik Družina ali mesečnik Ognjišče. Naročite se lahko tudi po pošti.

Celoletne naročnine za verski tisk znašajo: Družina do 31. januarja 149€, kasneje 166,40€.

Ognjišče v župnišču 37,40€, po pošti pa 38,90€ in Misijonska obzorja 9€.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

Od 26. decembra do 1. januarja 2023 naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Polžanske vasi in Bobovega.

Od 2. do 8. januarja pa naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Polžanske Gorce in Gradca.

 

OB ZAČETKU NOVEGA GOSPODOVEGA LETA 2023 VAM ŽELIMO, DA BO TO PRIHAJAJOČE LETO BLAGOSLOVLJENO, OBDANO Z ZDRAVJEM IN Z VSEM DOBRIM, KAR JE POTREBNO ZA LEPO ŽIVLJENJE. 

vaši duhovniki