SVEČNICA –- PRAZNIK JEZUSOVEGA DAROVANJA V TEMPLJU

Praznik Gospodovega darovanja v templju je štirideseti dan po božiču, kolikor časa traja očiščevanje porodnice po postavi. (Prvotno ime tega praznika je bilo Marijino očiščenje.)

Na svečnico se še enkrat spomnimo božiča. Ta »luč v razsvetljenje poganom«, kot je vzkliknil Simeon, je prišla na svet po Božjem Sinu.

Sicer se je božični čas zaključil že z nedeljo Jezusovega krsta (letos 8. januarja),  toda v ljudski zavesti in pobožnosti je šele s svečnico pravi sklep božične dobe. Zato večina župnij in vernikov pospravi jaslice in dokončno preneha s petjem božičnih pesmi šele 2. februarja.

Običaj blagoslova sveč na svečnico je povezan s Simeonovo napovedjo, da bo Jezus prinesel luč in odrešenje svetu. 

Na praznik Jezusovega darovanja v templju, v četrtek, 2. februarja je sv. maša ob 8. uri. Pri sveti maši je blagoslov sveč, ki jih boste lahko vzeli domov. Dar za svečo je 1€. Nekaj pregovorov ob tem prazniku:

»Ako je svečnica zelena, bo cvetna nedelja (ali: Velika noč) snežena. Če na svečnico od strehe kane prej ko od sveče, ne bo še kmalo konec zimske nesreče. Ko svečnica pride, skoraj zima odide.«

 

GOD SVETEGA BLAŽA: Legenda, ki se opira na zgodovinsko jedro opisuje, da je bil sv. Blaž najprej zdravnik, potem pa škof v mestu Sebaste v Armeniji. Živel je med 3. in 4. stoletjem, mučeniške smrti pa naj bi najverjetneje umrl leta 316. Ko je začel cesar Licinij kristjane preganjati, so prijeli tudi Blaža. Peljali so ga pred sodnika. Nasproti mu je prihitela vdova s svojim edinim sinom ter jokaje prosila svetnika, naj ji reši dragega edinca gotove smrti, saj je požrl ribjo kost in se je skoraj zadušil. Sv. Blaž je pomolil, mladeniča blagoslovil in ozdravljenega vrnil srečni materi. Sam je šel naprej v trpljenje in mučeniško smrt. V povezavi s tem čudežem Cerkev vsako leto podeljuje Blažev blagoslov. V petek, 3. februarja obhajamo god sv. Blaža. Med sv. mašo bo »blagoslov sv. Blaža«. Lepo vabljeni.

 

VEROUK: Zaradi zimskih počitnic ta teden ni verouka. V četrtek, 9. februarja bo verouk od 1. do 9. razreda.

 

OBISK BOLNIKOV NA DOMU: Zaradi praznika Jezusovega darovanja v templju bo urnik obiska bolnikov na domu nekoliko spremenjen. V sredo, 1. februarja od 14.30 uri  bom obiskoval bolnike na domu iz Krtinc, Mestinja in Pijovcev, v četrtek, 2. februarja pa bom od 10. ure naprej obiskoval bolnike iz Polžanske vasi, Polžanske Gorce, Pečice in Dolge Gore. Hvala za razumevanje.

 

PRVI PETEK v MESECU vabljeni k sv. maši ob 8. uri. Pol ure pred sv. mašo, torej ob 7.30 uri bo izpostavljeno sv. Rešnje Telo. Ob rožnem vencu in litanijah na čast Srcu Jezusovem posvetimo svoja srcu Jezusovemu srcu. Lepo vabljeni.

 

ROMANJE KRIŽA MLADIH: V pripravi na Svetovni dan mladih, ki bo v Lizboni, na Portugalskem leta 2023 po naših dekanijah roma križ mladih. V vsaki dekaniji križ ostane teden dni. V naši dekaniji Kozje – Rogatec – Šmarje pri Jelšah bo od 29. januarja do 5. februarja.  V župniji Šmarje pri Jelšah ga bomo gostili v petek, 3. februarja. Ob 18. uri je večerna sv. maša, pri katerem bomo prisluhnili nagovoru ob romanju križa mladih in nato slavljenje ob križu. Mladi, lepo vabljeni.

 

PRVA NEDELJA v mesecu, zato je tudi darovanje okoli oltarja – »ofer« za obnovo škarpe okoli cerkve. Zahvaljujemo se vam za vsak vaš dar, ki ga namenite za obnovo škarpe ali potrebe župnije. Iskrena Bog povrni.

 

DOBRODELNI KONCERT: V župniji Šmarje pri Jelšah se pripravlja dobrodelni koncert »Skupaj delajmo za dobro« za obnovo podružnične cerkve sv. Barbare.

Vabljeni ste, da se v nedeljo, 19. februarja ob 16. uri v Kulturnem domu udeležite dobrodelnega koncerta. Nastopili bodo: skupina ZAKA PA NE, ans. SLOVENSKI ZVOKI, ans. LUN’CA, IL DIVJI in Ana FERME. Program bo povezovala Janja Ulaga, glavna urednica radia Veseljak. Od 1. februarja  bodo na razpolago vstopnice, ki jih dobite v župnišču in po nedeljskih sv. mašah. Priporočeni dar za vstopnico je 15€. Že vnaprej hvala, ker boste prisluhnili našemu vabilu.

 

ŽUPNIJSKA KARITAS ŠENTVID PRI GROBELNEM vabi v nedeljo, 5. februarja 2023, ob 15. uri na dobrodelni koncert »Z ROKO V ROKI« ob peti obletnici delovanja župnijske Karitas. Koncert bo v Gasilsko-kulturnem domu Šentvid pri Grobelnem. Prostovoljni prispevki so namenjeni za potrebe ljudi v stiski iz župnije Šentvid.

Nastopili bodo: Kvartet Pušeljc, plesni studio Zvončica, Joškova banda, Otroški PVZ Šentvid, VDC Šmarje, skupina Šentrog, Moški PVZ Šentvid, VS sv. Vid, cerkveni mešani PVZ Šentvid, Tobija Gajšek in Martin Planinšek, Maša Juhart. Lepo vabljeni.

 

PREDVIDENI DATUMI SLOVESNOSTI  SV. OBHAJILA IN BIRME:

Slovesnost prvega sv. obhajila: Sladka Gora –  nedelja, 21. maj ob 10.30 uri; Kristan Vrh – nedelja, 14. maj ob 10. uri, in Šmarje pri Jelšah – nedelja 28. maj ob 10.15 uri.

Slovesnost podelitve zakramenta sv. birme bo na Sladki Gori v soboto, 13. maja ob 10. uri, v Šmarju pri Jelšah pa v soboto, 20. maja ob 10. uri.  

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE IN VEROUČNIH PROSTOROV

Od 30. januarja do 5. februarja naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Polžanske vasi in Bobovega.