EDINA BITKA

Med napuhom in ponižnostjo se bije edina bitka v človekovem življenju, napuh nam je bolj nevaren kot ogenj, je prepričan dominikanec Marie-Dominique Molinié. Napuh namreč zavrača ljubezen in obenem resnico, da smo odvisni od Boga in bližnjega; ne vidi, da smo »bili tako brezizhodno pritisnjeni ob dno, da je bila za rešitev iz tega dna potrebna posebna božja intervencija«. Noče poklicati na pomoč, ne potrebuje nikogar.

Ali ste pri spovedi že kdaj rekli, da ste recimo včeraj ob treh zagrešili greh napuha? Ste pri sebi uspeli spregledati ta največji greh, ki dremlje v globinah vsakega drugega greha in se skrije celo pod velikodušna in pobožna dejanja? Da prav nihče izmed nas ni precepljen nanj in da so vsi drugi grehi v primerjavi z napuhom prava malenkost, vidimo že iz tega, s kako bogatim besednim zakladom ga lahko opišemo. Je prevzetnost, domišljavost, oholost, ošabnost, nastopaštvo, nadutost, vsevednost, nečimrnost, ničevost, samovšečnost, samozadostnost, samoljubje, aroganca, zaničljivost, podcenjevanje, brezobzirnost, tekmovalnost, primerjanje, »svoj prav«, pretirano dostojanstvo in ponos … Naštevanju kar ni konca.

Napuh, ta v celoti duhovni in zato toliko bolj prefinjeni smrtonosni greh, kot ga opiše C. S. Lewis, se razprostira skozi vso človeško zgodovino in vedno znova zahteva naš povratni bojni arzenal. Ta je vedno isti: dokler smo prevzetni, se Bog umika; ko se odločimo za ponižnost, smo rešeni. Ne gre za ponižnost v obliki napačne skromnosti, kot nam jo predlaga princ mlačnosti in ki nas drži v udobju in lenobi; ponižnost je velikopoteznost, trdo delo, hvaležnost Ustvarjalcu. »Mogočni je storil čudeže zame,« z upravičenim ponosom izusti Marija. In ko apostol Pavel v pismih mrzlično našteva lastne nazive, zasluge, kvalitete in celo stiske in bridkosti zaradi Kristusa, tega ne počne zaradi bahanja, ampak da bi pokazal, »Da je vse v njegovem življenju sad božje pobude« piše Guillaume de Menthiére. Ponosen zgolj na to, da je Jezusov služabnik, Pavel ne razpravlja niti minute za naslanjanje ob svojih nespornih apostolskih uspehih ali za primerjanje z drugimi. Ponižno teče naprej, do srečnega zadnjega koraka (2 Tim 4,7).

Če bi slekli neumni kostum napuha, v katerem tičimo do vratu; če bi se pogledali v ogledala resnice in ponižnosti, v mnoga; če bi nehali nastopati pred drugimi ali se bati za svoje »dobro ime« – koliko zgodb bi se razpletlo drugače; koliko manj nesrečnih koncev bi bilo?

(vir: Darja Šneberger Brežnik, Božje Okolje, leto 48, št. 1/2023, str. 3).

 

KARITAS

V ponedeljek, 6. marca ob 17.30 uri je sestanek sodelavk Župnijske Karitas. Lepo vabljene.

 

TORKOVE DELAVNICE

V torek, 7. 3. 2023 ob 14. uri lepo vabljeni k ustvarjalni delavnici v pripravi na Veliko noč. Vabljeni vsi, ki še vedno radi ustvarjate in znanje ročnih spretnosti z veseljem delite z drugimi.

 

VEROUK

V četrtek, 9. marca je verouk za veroučence od 1. do 7. razreda.

 

POSTNI ČAS in KRIŽEV POT

V sredo, 22. februarja smo začeli letošnji postni čas. V tem svetem postnem času smo vabljeni, da stopimo na pot spokornosti. Naj bo to čas, čas redne molitve, obiska nedeljske maše, svete spovedi, dobrih del, odpovedi določeni razvadi ali dobrini…

Ob petkih je ob 8. uri na začetku svete maše pobožnost križevega pota.

V nedeljo, 12. marca je križev pot k podružnični cerkvi sv. Mihaela. Ob 15. uri se zberemo v župnijski cerkvi in nato se podamo na pot, da ob postajah križevega pota podoživimo Jezusovo trpljenje. Pri tem križevem potu sodelujejo birmanci in birmanke. Lepo vabljeni.

 

ZAHVALA ZA VAŠ DAR

Danes, ko obhajamo prvo nedeljo v mesecu je darovanje okoli oltarja in je vaš dar namenjen za obnovo škarpe okoli župnijske cerkve. Iskrena hvala za vaš dar.

Hvala tudi zato, da ob pogrebih namesto za sveče in cvetje svoj dar namenjate za potrebe župnije – za obnovo škarpe.

 

FILM O SLOMŠKU: Pred nami je nov filmski mejnik v slovenski katoliški produkciji, celovečerni film o svetniškem kandidatu Antonu Martinu Slomšku. Sodoben filmski portret odkriva ozadje njegovega vizionarskega dela. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bokih drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. Stoletja doživljali preporod. Srečen bo čas  je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo i nji vdano posvetil celo svoje življenje.

Projekcija filma bo v petek, 24. marca, ob 19. uri v dvorani Kino Šmarje.

Lepo vabljeni.

 

ROMANJE: Lepo vabljeni na romanje z agencijo Aritours od 14. do 17. septembra v Vojvodino in Baranjo. Prijave zbirmo v župnišču ali po sv. mašah.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE: Od 6. do 12. marca naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Polžanske vasi in Bobovega.