VEROUK

V četrtek, 16. marca je verouk za veroučence 8. in 9. razreda.

 

POSTNI ČAS in KRIŽEV POT

V postnem času smo vabljeni, da stopimo na pot spokornosti. Naj bo to čas, čas redne molitve, obiska nedeljske maše, svete spovedi, dobrih del, odpovedi določeni razvadi ali dobrini… Ob petkih je ob 8. uri na začetku svete maše pobožnost križevega pota.

V nedeljo, 12. marca je križev pot k podružnični cerkvi sv. Mihaela. Ob 15. uri se zberemo v župnijski cerkvi in nato se podamo na pot, da ob postajah križevega pota podoživimo Jezusovo trpljenje. Pri tem križevem potu sodelujejo birmanci in birmanke.

Lepo vabljeni.

 

POSTNE BIBLIČNE KATEHEZE

V mesecu marcu naš škof Maksimilijan Matjaž pripravlja postne biblične kateheze ob Matejevem evangeliju, ki ga v letošnjem liturgičnem letu prebiramo ob nedeljah. Te postne kateheze so ob sredah od 20. do 21. ure. Te spletne kateheze lahko spremljate preko ZOOM aplikacije in se tako pridružite poslušalcem. Vse zainteresirane prosim, da se obrnete na g. Janeza Kozinca oz. več informacij dobite na spletni strani škofije Celje (https://skofija-celje.si/postne-biblicne-kateheze-s-skofom-maksimilijanom/).

  1. JOŽEF – 19. marec

God in praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika obhajamo 19. marca.

Kolikor je zanesljivo znanega o sv. Jožefu, je zapisano v evangelijih po Mateju in Luku (prim. Mt 1,1–2,23; Lk 1,5–2,52). Genealogija obeh evangelijev ga uvršča med potomstvo kralja Davida (prim. Mt 1,16; Lk 1,27). Čeprav je bil kraljevskega rodu, Jožef ni bil bogat. Po vsej verjetnosti je bil reven, kar je razvidno iz daru samo »dveh grlic ali dveh golobov« (Lk 2,24) ob Jezusovem darovanju v templju (bogatejše družine so bile po judovski postavi dolžne darovati več, prim. 3 Mz 12,8). Jožefova družina je izvirala iz Betlehema v Judeji, vendar se je on preselil v Nazaret v Galileji, kjer je opravljal tesarsko obrt. Jožef se v evangelijih zadnjič omenja ob Jezusovem obisku templja v starosti približno 12 let (prim. Lk 2,41–52). Predvidevamo, da je Jožef umrl že pred začetkom Jezusovega javnega delovanja.

Evangeliji nam kljub skopim podatkom rišejo sorazmerno jasno podobo o Jožefovi osebnosti. Bil je zvest in potrpežljiv mož, pokoren Božji volji glede njegovega življenjskega načrta, ob čemer je sprejel tudi vse spremljajoče težave. Evangelist Matej ga imenuje »pravičen« (Mt 1,19), saj je dojel načrt, ki ga je imel Bog z Marijo, in se zavestno vključil vanj tako, da je sprejel, zaščitil in poskrbel za svojo družino.

Jožef je zavetnik umirajočih, saj je ob predpostavki, da je umrl pred začetkom Jezusovega javnega delovanja, umrl v družbi Jezusa in Marije, kar za kristjane predstavlja idealen način, kako zapustiti zemeljsko življenje. Jožef je zavetnik očetov, obrtnikov, delavcev in krščanskih družin.

Leta 1870 je papež Pij IX. sv. Jožefa uradno razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, s čimer je izpostavil njegovo vlogo podpornika, zaščitnika in vodnika svete družine, ki se je razširila na celotno Cerkev. Ob tej priložnosti je 19. marec določil za njegov godovni dan. Papež Pij XII.  je dodal še praznik Jožefa delavca, ki ga praznujemo 1. maja in sovpada s civilnim praznikom dela. (vir: https://katoliska-cerkev.si)

 

POSTNI POHOD

Župnija Šmarje pri Jelšah vabi na postni pohod od podružnice do podružnice. Postni pohod se začne in konča v župnijski cerkvi.

Prvi postni pohod je v nedeljo, 19. marca 2023. Ob 14. uri se zberemo v župnijski cerkvi, kjer zmolimo za blagoslov in zapojemo pesem. Nato se podamo na pot, ki nas bo vodila k p. c. sv. Barbare, od tam k p. c. sv. Roka in nato k p. c. sv. Tomaža.

Drugi postni pohod pa bo v nedeljo, 26. marca 2023 in sicer bomo šli k p. c. sv. Miklavža in nato k p. c. sv. Lovrenca. Lepo vabljeni.

 

FILM O SLOMŠKU

Pred nami je nov filmski mejnik v slovenski katoliški produkciji, celovečerni film o svetniškem kandidatu Antonu Martinu Slomšku. Sodoben filmski portret odkriva ozadje njegovega vizionarskega dela. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bokih drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. Stoletja doživljali preporod. Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje.

Projekcija filma bo v petek, 24. marca, ob 19. uri v dvorani Kino Šmarje. Vstopnice dobite tudi v župnišču. Lepo vabljeni.

 

ROMANJI: V letu 2023 sta predvideni romanji v Međugorje od 26. do 29. aprila in z agencijo Aritours od 14. do 17. septembra v Vojvodino in Baranjo. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

Od 13. do 19. marca naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Polžanske Gorce in Gradca.