SESTANEK KLJUČARJEV vseh cerkva naše župnije bo v sredo, 22. marca ob 17.  uri v prostorih župnišča. Lepo vabljeni.

 

POSTNI ČAS in KRIŽEV POT: V postnem času smo vabljeni, da stopimo na pot spokornosti. Naj bo to čas, čas redne molitve, obiska nedeljske maše, svete spovedi, dobrih del, odpovedi določeni razvadi ali dobrini… Ob petkih je ob 8. uri na začetku svete maše pobožnost križevega pota. V nedeljo, 19. in 26. marca bo v župnijski cerkvi pred sv. mašo, ob 10.15 pobožnost križevega pota. Lepo vabljeni.

 

SVETA SPOVED V POSTNEM ČASU: Ko se starejši ozremo v preteklost, vidimo, da se je marsikaj spremenilo. To, kar je bilo včasih nekaj običajnega sedaj postaja izjema. Marsikaj smo opustili. Človek daje velik poudarek v skrbi za telesno zdravja. Kaj pa za duhovno in duševno zdravje? Tudi za duševno zdravje je treba skrbeti in duša potrebuje zdravilo. Zdravilo za dušo je sv. spoved, zakrament božjega usmiljenja in odpuščanja. Priložnost za sveto spoved je v Šmarju vsak dan pol ure pred sv. mašo. Prav tako pred nedeljskima sv. mašama ob 7. in 9. uro.

 

TEDEN DRUŽINE Med praznikom sv. Jožefa (19. marca) in Gospodovim Oznanjenjem (25. marec) v Katoliški cerkvi v Sloveniji obhajamo TEDEN DRUŽINE, ki letos poteka pod geslom MIR SE ZAČNE V DRUŽINI. Ob začetku tedna družine še posebej vabimo družine na postni pohod, ki bo v nedeljo, 19. marca s pričetkom ob 14. uri v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah. Vabljeni ste, da se tudi iz župnije Sladka Gora pridružite temu pohodu.

 

PRAZNIK GOSPODOVEGA OZNANJENJA

V soboto, 25. marca obhajamo praznik Gospodovega oznanjenja. Pri tem prazniku se spominjamo dogodka, ko je angel Gabriel Mariji oznanil, da bo spočela od Svetega Duha in rodila otroka, ki bo Božji Sin. Marija se je sprva ob angelovem pozdravu prestrašila, toda na koncu se je kljub temu, da vsega ni razumela, prepustila Božji volji in rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (prim. Lk, 1,26-38). Ta praznik obhajamo ravno devet mesecev pred Jezusovim rojstvom oziroma božičem, ki ga praznujemo 25. decembra. Pri tem se zastavlja vprašanje, kateri datum je bil izhodišče za drugega. Sodobni raziskovalci menijo, da je bilo izhodišče oznanjenje Mariji. 25. marca je pomladansko enakonočje in v starih časih je ta dan veljal za dan stvarjenja sveta in ravno zato tudi za dan Jezusovega spočetja, s katerim je bil položen temelj za novo stvarjenje. Ta dan tudi praznujemo materinski dan. Po Marijinem materinstvu je posvečeno materinstvo vseh mater sveta. Vsem mamam iskrene čestitke in hvala, ker ste sprejele in podarile življenje. Na praznik Gospodovega oznanjenja, v soboto, 25. marca je sv. maša ob 8. uri. Lepo vabljeni.

 

POSTNI POHOD od podružnice do podružnice se začne in konča v župnijski cerkvi. Prvi postni pohod je v nedeljo, 19. marca 2023. Ob 14. uri se zberemo v župnijski cerkvi, kjer zmolimo za blagoslov in zapojemo pesem. Nato se podamo na pot, ki nas bo vodila k p. c. sv. Barbare, od tam k p. c. sv. Roka in nato k p. c. sv. Tomaža. Drugi postni pohod pa bo v nedeljo, 26. marca 2023 in sicer bomo šli k p. c. sv. Miklavža in nato k p. c. sv. Lovrenca. Lepo vabljeni.

FILM O SLOMŠKU

V petek, 24. marca, ob 19. uri je v dvorani Kina Šmarje pri Jelšah projekcija filma Srečen bo čas, ki je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje. Film Srečen bo čas je celovečerni film o svetniškem kandidatu Antonu Martinu Slomšku. Sodoben filmski portret odkriva ozadje njegovega vizionarskega dela. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bokih drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali preporod. Lepo vabljeni k ogledu filma. Vstopnice dobite v župnišču oz. pred ogledom filma v Kulturnem domu Šmarje. 

 

ROMANJE v Vojvodino in Baranjo je od 14. do 17. septembra. Lepo vabljeni.

 

ČIŠČENJE IN KRAŠENJE ŽUPNIJSKE CERKVE

Od 20. do 26. marca naše svetišče čistijo in krasijo verniki iz Nove vasi in Pijovcev.